Novosti

Glasanjem o vlastitim sredstvima otvara se put za plan oporavka od koronakrize

Igle i lijekovipixnio.com
  • Europski parlament omogućio ratifikaciju Odluke o vlastitim sredstvima u državama članicama te pokretanje gospodarstava EU-a
  • Potreban pravno obvezujući vremenski raspored za uvođenje novih izvora prihoda
  • Svako daljnje odgađanje u Vijeću štetilo bi socijalnom i gospodarskom oporavku

Zastupnici su ubrzali postupak kojim će se EU-u omogućiti da uzme zajam od 750 milijardi eura za plan oporavka „EU sljedeće generacije”.

Zastupnici su ubrzali postupak i već su na plenarnoj sjednici u rujnu glasali o svojem zakonodavnom mišljenju o Odluci o vlastitim sredstvima (ORD). Time je uklonjena važna prepreka te je ubrzan postupak provedbe tog ključnog zakonodavstva EU-a, čime će se Komisiji omogućiti da na tržištima prikupi 750 milijardi eura za fond oporavka.

Glasanjem u srijedu omogućava se da Vijeće EU-a brzo donese Odluku o vlastitim sredstvima te da započne postupak ratifikacije u 27 država članica kako bi se plan oporavka mogao pokrenuti što je prije moguće.

Parlament je u svojem mišljenju, usvojenom u srijedu sa 455 glasova za, 146 protiv i 88 suzdržana, ponovio stajalište prema kojem je potrebno uvesti nove izvore prihoda u proračunu EU-a koji bi trebali barem pokriti troškove povezane s planom oporavka.

Parlament traži pravno obvezujući vremenski raspored za uvođenje tih novih vlastitih sredstava. Zastupnici ustraju na tome da financiranje oporavka mora biti održivo što će se, među ostalim, postići uvođenjem poreza za transnacionalne onečišćivače i multinacionalne korporacije kako se ne bi opteretile buduće generacije.

Izjave

José Manuel Fernandes (EPP, PT), suizvjestitelj: „Danas je u Europskom parlamentu bio povijesni dan. Unija je nakon 32 godine dobila nova vlastita sredstva. Europska komisija nikad se nije u ovolikoj mjeri zaduživala na tržištima. Ovim se izvješćem otvara put za odobrenje Odluke o vlastitim sredstvima u Vijeću te za postupak ratifikacije u nacionalnim parlamentima. Ne smijemo gubiti vrijeme ako želimo fond za oporavak od 1. siječnja 2021. Što Vijeće čeka?”

Valérie Hayer (RENEW, FR), suizvjestiteljica: „Put je sada otvoren zajmovima za oporavak zahvaljujući zelenom svjetlu koje su dali zastupnici. Sada ćemo osigurati da dug otplaćuju tehnički divovi, oni koji izbjegavaju poreze, veliki strani zagađivači i drugi koji imaju koristi od našeg jedinstvenog tržišta ali ne doprinose na pravedan način našem napretku i zaštiti naše planete.“

Dodatne informacije dostupne su u nacrtu zakonodavne rezolucije.

Kontekst

Glasanje Parlamenta o zakonodavnom mišljenju ključan je korak koji će omogućiti da Vijeće donese Odluku o vlastitim sredstvima koja se zatim može poslati na ratifikaciju u nacionalne parlamente 27 država članica. Ta je odluka pravna osnova kojom su predviđeni izvori prihoda proračuna EU-a.


Osim toga, novi ORD činit će i pravnu osnovu kojom se odobrava zaduživanje na financijskim tržištima za financiranje instrumenta za oporavak „EU-a sljedeće generacije“ (NGEU). Vijeće jednoglasno donosi odluku nakon savjetovanja s Europskim parlamentom. Prije nego što stupi na snagu, što je predviđeno za siječanj 2021. zajedno s novim Višegodišnjim financijskim planom, Odluku o vlastitim sredstvima moraju ratificirati parlamenti svih država članica.

Izvor: Europski Parlament

Skip to content