Novosti

Zastupnici pozivaju na veće jedinstvo EU-a u borbi protiv epidemije COVID-19

Laboratorij© European Union 2020 - Source : EP

Pokazujući snažnu potporu mjerama EU-a za borbu protiv pandemije COVID-19, zastupnici su se na plenarnoj raspravi u četvrtak založili za veliku solidarnost EU-a.

Prije presudnog hitnog glasanja o prvoj skupini mjera koje je predložila Komisija za pomoć državama članicama u rješavanju pandemije na učinkovit i koordiniran način, zastupnici Europskog parlamenta pozvali su članice EU-a da surađuju i drže unutarnje granice otvorene kako bi se mogla dostavljati medicinska oprema i ostala roba.

Pridržavajući se strogih sanitarnih mjera opreza, čelnici iz svih klubova zastupnika okupili su se u četvrtak na posebnoj sjednici u vijećnici u Bruxellesu dok su ostali pratili raspravu od kuće. Zahvaljujući posebnim postupcima koji su uvedeni, svi su zastupnici mogli dati svoj glas na daljinu: 687 ih je sudjelovalo u prvom glasanju za odobravanje primjene hitnog postupka.

Kliknite na imena da biste vidjeli pojedinačne izjave čelnika klubova i predstavnike Komisije.

Otvarajući raspravu, predsjednik David Sassoli ponovio je da Parlament neće prestati s radom, unatoč pandemiji. “To je jedini način na koji možemo biti korisni ljudima, svojoj zajednici i zdravstvenim radnicima koji se žrtvuju po odjelima naših bolnica diljem Europe”, rekao je predsjednik. “Parlament će nastaviti ispunjavati svoju demokratsku zadaću”, dodao je.

Naglašavajući potrebu za zajedničkim djelovanjem i očuvanjem jedinstvenog tržišta, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla: “Kad nam je trebao duh “svi za jednoga “, mnogi su dli odgovor “samo za mene “. Ali situacija se sada poboljšava. Slobodno kretanje roba i usluga jedini je način da se roba dostavitamo gdje je potrebna. Postavljanje prepreka među nama jednostavno nema smisla! Građani Europe pamtit će naše odluke i akcije koje danas poduzimamo.”

Esteban Gonzáles Pons (EPP, Španjolska) je rekao: “Trebamo Europu koja svake večeri izlazi na svoj balkon da bi pljeskala zdravstvenim radnicima”. Podsjetio je na riječi predsjednice Komisije i pozvao da se sredstva usmjere u lokalnu zdravstvenu zaštitu i da se zajamči slobodan protok medicinske opreme i robe. Pozvao je na održavanje političkih sustava, ulaganje u istraživanje i solidarnost među europskim liderima čiji “europski duh podbacuje.”

“Današnje odluke samo su prvi korak”, rekao je Javier Moreno Sánchez (S&D, Španjolska), ističući potrebu da se predlože i mjere poput EU Marshallova plana, financiranog novim zajedničkim europskim instrumentom zaduživanja, te europskog fonda za nezaposlene, kako bi se pomoglo u ublažavanju ekonomskih i socijalnih posljedica krize COVID-19.

Ako je bit Europe u ekonomskoj i monetarnoj solidarnosti, zdravstvena je solidarnost još potrebnija”, rekao je Dominique Riquet (Renew, Francuska). Podržao je korake protiv prometovanja praznih zrakoplova te rekao kako su dobro organizirani lanci opskrbe sredstva za stabilizaciju Europe i borbu protiv bolesti. “Želim da ovaj aforizam vrijedi za Europu i njezine građane: ono što nas ne ubije, učinit će nas jačima”, zaključio je.

Nicolas Bay (ID, Francuska) kritizirao je odgovor EU-a: “Velik je izazov pred nama, a vi ste odsutni. Europska komisija dovela je Europljane u opasnost. EU nije čak sposoban koordinirati mjere koje poduzimaju države članice. Kriza COVID-19 je čavao, možda i posljednji, u lijesu nemoćne birokracije “, rekao je.

Zahvale nisu dovoljne, rekla je Ska Keller (Zeleni / EFA, Njemačka) te zatražila da se pomoć proširi i na zapadni Balkan. Zeleni pozivaju na financijsku pomoć građanima koji su izgubili prihode, a predlažu i da se – putem „koronaobveznica“ – osigura stabilnost EU članica. Ova izvanredna vremena „nisu izgovor za narušavanje načela kontrole i ravnoteže”: vlade moraju ostati pod nadzorom nacionalnih parlamenata, dodala je Keller.

Derk Jan Eppink (ECR, Nizozemska) predložio je drukčiji pragmatični odgovor na krizu. “Nove euroobveznice ili “koronaobveznice “ne bi bile učinkoviti način za oživljavanje europskog gospodarstva. Ljudi hitno trebaju novac. Stoga nacionalne središnje banke trebaju građanima i tvrtkama osigurati kredite po nultim kamatnim stopama. “

„Europa koja štiti pobrinula bi se za radnike koji joj nužno trebaju. Umjesto da njegovateljima, blagajnicima, ljudima o kojima ovise naši životi plješćemo, trebamo im pomoći“, istaknula je je Manon Aubry (GUE / NGL, Franuska). Apelirala je na solidarnu proizvodnju zdravstvene opreme i na jasnu i koordiniranu strategiju uklanjanja blokada.

Na kraju rasprave, potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič odgovarao je na zastupnička pitanja.

Izvor: Europski parlament

Skip to content