Natječaji

Natječaj za praćenje kvalitete zraka u lukama

Zadar
Svrha ovog Poziva za EU projekta je unaprijediti infrastrukturu i kapacitete za praćenje i analizu onečišćenja zraka iz emisija u lukama u svrhu pravovremenog djelovanja i planiranja učinkovitijih mjera za smanjenje onečišćenja zraka.

Predmet ovog Poziva je uspostava sustava za praćenje kvalitete zraka te provedba mjerenja na lučkom području ili području koje je pod utjecajem morskih luka otvorenih za javni promet od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za RH.

Ukupna bespovratna sredstava:3.600.000 EUR
Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 200.000 EUR
Maksimalni iznos bespovratnih sredstava600.000 EUR
Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva:Lučka uprava Dubrovnik
Lučka uprava Rijeka
Lučka uprava Šibenik
Lučka uprava Split
Lučka uprava Zadar
Lučka uprava Ploče
Područja: Zaštita prirode i okoliša

Poziv se provodi u sklopu specifičnog cilja RSO 2.7. Jačanje zaštite i očuvanja prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture, među ostalim u urbanim područjima te smanjenje svih oblika onečišćenja, Programa Konkurentnost i kohezija 2021 – 2027.

Cilj Poziva je unaprijediti infrastrukturu i kapacitete za praćenje i analizu onečišćenja zraka iz emisija u lukama u svrhu pravovremenog djelovanja i planiranja učinkovitijih mjera za smanjenje onečišćenja zraka, uspostavom sustava za praćenje kvalitete zraka te provedbom mjerenja na lučkom području ili području koje je pod utjecajem morskih luka otvorenih za javni promet od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za RH.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva Poziva iznose 3.600.000,00 eura.

Najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti u okviru poziva po jednom projektnom prijedlogu je 400.000,00 eura u slučaju uspostave 1 mjerne postaje. Ukoliko projektni prijedlog predviđa uspostavu 2 mjerne postaje, najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti jednom projektnom prijedlogu povećava se za dodatnih 200.000,00 eura.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti u okviru Poziva po jednom projektnom prijedlogu je 200.000,00 eura. Iznos sufinanciranja (udio) bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti u sklopu ovog poziva po pojedinom projektnom prijedlogu iznosi maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova/izdataka projekta.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su:
– Lučka uprava Rijeka
– Lučka uprava Zadar
– Lučka uprava Šibenik
– Lučka uprava Split
– Lučka uprava Ploče
– Lučka uprava Dubrovnik

Prihvatljive aktivnosti u sklopu ovog Poziva su:
1. Aktivnosti pripreme dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno-tehničke dokumentacije;
2. Aktivnosti izvođenja radova izgradnje, odnosno uspostave fiksne mjerne postaje kontejnerskog tipa za praćenje kvalitete zraka te nabava mjerne i pomoćne opreme;
3. Aktivnosti projektiranja, nabave, ugradnje i puštanja u rad mrežnih (on – grid) fotonaponskih sustava za potrebe električne energije mjerne postaje;
4. Usluge stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora, voditelja građenja;
5. Usluga praćenja kvalitete zraka;
6. Aktivnosti uspostave sustava prikupljanja podataka i prijenosa podataka u Informacijski sustav zaštite zraka i na web stranicu prijavitelja/korisnika;
7. Upravljanje projektom – plaće djelatnika prijavitelja na provedbi aktivnosti upravljanja projektom i/ili nabava usluge tehničke pomoći za upravljanje projektom;
8. Aktivnosti informiranja i vidljivosti projekta te podizanje svijesti javnosti o važnosti  poboljšanja kvalitete zraka;
9. Aktivnosti kojima se osigurava usklađenost projekta s horizontalnim politikama EU o održivome razvoju, ravnopravnosti spolova i nediskriminaciji te pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Operacija/projekt se provodi na lučkom području ili području koje je pod utjecajem morskih luka za javni promet od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za RH.

Skip to content