Informativno

HZZ radionica za samozapošljavanje

Uredski prostor s motivacijskim natpisom 'Keep moving'Photo by: Oladimeji Ajegbile

Osnovne informacije

Ako želite otvoriti vlastiti posao sigurno ste čuli za mjere za samozapošljavanje. Poticaji se mogu dobiti u iznosima od 7 000 do 20 000 eura, ovisno o tome kojoj djelatnosti se radi i u kojoj županiji prijavljujete potencijalni posao. Poticaji se sastoje od fiksnog dijela koji ne morate pravdati i varijabilnog dijela gdje vam se priznaju predviđeni i odobreni troškovi u iznosima bez PDV-a. PDV možete platiti iz fiksnog dijela ili iz vlastitih sredstava.

Na poveznici Državnog zavoda za statistiku možete pogledati sve djelatnosti i njihove šifre kako biste bolje razumjeli koje djelatnosti su na listi poticaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ipak, savjet je da se konzultirate i sa Uredom za gospodarstvo vama nadležne županije ili s javnim bilježnikom (ovisno o tome koji poslovni subjekt namjeravate registrirati).

Sljedeći korak je da se raspitate o tome koji poslovni subjekt bi bilo najbolje registrirati u vašem slučaju: obrt, d.o.o., j.d.o.o., samostalnu djelatnost ili ustanovu.

Ako biste se bavili sa više djelatnosti u poslovnom planu, navedite sve djelatnosti, ali kao osnovnu djelatnost savjetujemo vam da upišete onu koja se smatra nedostajućom djelatnošću. To znači da za njom postoji povećana potražnja. U sustavu ocjenjivanja vašeg plana za samozapošljavanje to vam donosi dodatne bodove.

Poslovni plan osnovni je dokument koji dostavljate nadležnoj službi kako biste ostvarili poticaje za samozapošljavanje.

Važno je da imate dobru poslovnu ideju, da istražite tržište, zapišete svu opremu koja vam je nužna za obavljanje djelatnosti te dostavite traženu dokumentaciju. Pisanje poslovnog plana najbolje je prepustiti profesionalcima. Savjetujemo vam naše usluge, ali svakako posjetite grupu HZZ – poticaji za samozapošljavanje gdje ćete naći mnogo korisnih informacija.

Na poveznici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje naći ćete sve informacije, ali tek nakon što odslušate online radionicu dobite ćete sve ili gotovo sve odgovore, a i dodatne bodove.

Najčešća pitanja i nedoumice

Važno: Ako ste unazad 24 mjeseca imali poduzetničko iskustvo (obrt, tvrtku, sporedno zanimanje, kućnu radinost) ne možete se prijaviti za poticaje.

Potvrda o radnom iskustvu može biti ugovor o radu, opis poslova od poslodavca u kojem se vidi iskustvo u djelatnosti kojom biste se bavili, ugovor o djelu, autorski ugovor, studentski ugovor ili izvod iz e-radne knjižice o obavljanju posla na radnom mjestu koje obuhvaća željenu djelatnost.

Potvrda o obrazovanju može biti svjedodžba, diploma, certifikat i sličan dokument.

Što se tiče troškovnika, pri prilaganju poslovnog plana prilažete i neobvezujuće ponude za sav nužan alat za obavljanje željene djelatnosti. Ukoliko od slanja plana do pozitivne ocjene dođe do promjene cijena, tolerira se razlika od 10-15%, ali olakšavajuća je okolnost što se gleda ukupan iznos svake skupine stavki. Na primjer: računala, mobiteli, laptopi čine jednu vrstu stavki i tu je važno da se poklapaju predviđeni i potrošeni iznos, kako bi vam HZZ priznao iznos stavki bez PDV-a. Ako ste u nedoumici, posavjetujte se s djelatnikom/com iz HZZ gdje ste predavali zahtjev za poticaje.

Oprema, licence, alati koji će vam se odobriti su oni koji se smatraju nužnima za obavljanje vaše djelatnosti. Automobil može biti u troškovniku, ali samo ako ćete se baviti dostavnom službom ili prijevozom osoba, na primjer.

Potvrda FINA-e da niste u blokadi, ne starija od 7 dana prilaže se zahtjevu.

Što kad dobijete pozitivnu ocjenu?

Zahtjev za poticaje prilaže se online putem na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na www.mjere.hr. Ako dobijete negativnu ocjenu, možete se žaliti na rješenje ili pisati novi plan.

Nakon što dobijete pozitivnu ocjenu postupak je sljedeći:

  • otvaranje poslovnog subjekta
  • prijava na HZMO
  • ponovna dostava potvrde FINA-e da niste u blokadi, ne starija od 7 dana
  • s obrtnicom ili rješenjem o otvaranju tvrtke/ustanove/samostalne djelatnosti otvarate žiro račun u odabranoj banci (preko njega i isključivo preko njega ćete vršiti bezgotovinsku nabavu odobrene opreme iz troškovnika)
  • ispunjavate bjanko zadužnicu s iznosom, koji ovisi o odobrenim sredstvima te morate imati jamca (ako je korisnik potpore trgovačko društvo, uz korisnika potpore kao dužnika, bjanko zadužnicu treba/ju potpisati i član/ovi društva i osobe ovlaštene za zastupanje kao jamci-platci. Ako je korisnik potpore drugog pravnog oblika, uz korisnika potpore kao dužnika, bjanko zadužnicu obvezna je potpisati i druga fizička osoba kao jamac platac.) Zadužnicu ovjeravate kod javnog bilježnika.
  •  potpisujete ugovor s HZZ i dobivate odobrene poticaje na žiro račun
  • morate dobro pročitati ugovor kako ne biste prekršili njegove odredbe, da vam se ne bi dogodilo da morate vratiti novac

I za kraj želimo vam puno sreće i uspjeha!

Kontakt: contact@eumissions.com

Skip to content