Informativno

Inicijativa Novi Bauhaus

Biljka penjačica na zgradiNur Yilmaz
Na stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine možete naći informacije o programu EU fondova nazvanome Novi Bauhaus.

Radi se o jednom ekološkom, gospodarskom i kulturnom projektu, a temeljne vrijednosti su održivost, estetika i uključivanje.

U razdoblju 2021. – 2022. godine iz programa Europske unije izdvojit će se oko 85 milijuna eura za projekte u okviru ovog programa, a bit će uključen u mnoge programe kao kontekstualni element ili prioritet bez prethodno utvrđenog namjenskog proračuna.

To znači da će se sredstva osigurati iz više programa Europske unije, poput Obzora Europe, LIFE-a za okoliš i klimatsku politiku i Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na službenoj stranici Europske unije možete pročitati da će se inicijativa Novi Bauhaus usredotočiti na tri isprepletene transformacije:

  • mjesta na tlu
  • okoliš koji omogućuje inovaciju
  • našu perspektivu i način razmišljanja

Na istoj stranici pronaći ćete i službenu dokumentaciju.

U Jutarnjem listu možete pročitati članak pod nazivom Novi Europski Bauhaus: Luščić je prvo naselje u RH koje će biti energetski učinkovito i održivo, a donosi priču o nagrađenom urbanističkom rješenju za revitalizaciju prostora bivše vojarne na području Luščića ‘Fantastična šuma’, koje je bilo i u finalu nagrada Novog europskog Bauhausa 2021. godine. Osmislile su ga četiri hrvatske arhitektice o kojima također možete pročitati članak u Jutarnjem listu.

Skip to content