Novosti

Zaštita statusa umjetnika i njihovih prihoda u EU-u

Kistovipixabay.com
Na stranicama Europskog parlamenta navodi se kako su umjetnici/e u nesigurnoj poziciji dodatno pogoršanoj tijekom epidemije.

Kulturni i kreativni sektori teže su pogođeni od turizma, a prihodi su im se u 2020. smanjili za više od 30 posto u odnosu na 2019. Glazbeni sektor izgubio je 75%, a sektor izvedbene umjetnosti 90% prometa.

Parlament stoga poziva na uspostavu europskog statusa umjetnika/ca, čime bi se na razini EU-a uspostavio okvir o radnim uvjetima i minimalnim standardima, uključujući jednak pristup socijalnom osiguranju, zdravstvenom osiguranju, mirovinskim sustavima i zajedničku definiciju umjetnika/ca.

Zastupnici/e naglašavaju da razlike među državama članicama oko pravnog statusa umjetnika otežavaju suradnju i prekogranične projekte. Države članice trebaju poticati mobilnost uzajamnim priznavanjem diploma, manjom birokracijom i izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja.

Pozvali/e su na uspostavu posebnih programa koji bi mlade stvaratelje potaknuli na mobilnost i razmjenu diljem Europe.

Tijekom krize mnogi autori/ce i izvođači prilagodili su se novim oblicima digitalne distribucije. To im je omogućilo dolazak do publike, no i izložilo ih nepoštenim praksama dominantnih platformi za streaming. Nametnute „klauzule o otkupu” autor/ic/e lišavaju licencijske naknade kupnjom punog autorskog prava u zamjenu za jednokratnu isplatu. Zastupnici/e stoga pozivaju Komisiju i države članice da osiguraju umjetnicima pristup kolektivnom pregovaranju i pravednu raspodjelu prihoda među stvarateljima i nositeljima prava.

Izvor: Službena stranica Europskog parlamenta

Skip to content